7.12.16

Suriye Son Durum Haritası (Ekim 2016)

Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, El Nusra, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDF çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler
Ekim 2016 Suriye Haritası
Ekim 2016 Suriye Son Durum Haritası
Suriye’de Hama‘nın kuzeyi İdlip’te muhaliflerin kazanımları sürerken, Türkiye destekli ÖSO güçlerinin sınırda IŞİD’e karşı ilerleyişi devam ediyor. Lazkiye’nin kuzeyi Hatay’ın karşısında Türkmen Dağı bölgesinde bazı yerleşim bölgelerini ele geçiren rejimin Halep saldırıları ağır şekilde hız kesmiyor. Halep‘te rejim güçleri güneyden sağladığı kuşatmayı daha da genişleterek kontrol sahasını genişletti. Halep’in kuzeyinde de bazı kamp ve bölgeleri ele geçiren rejim, Deyr ez Zor’da IŞİD’e karşı küçük bir ilerleme sağladı. SDG çatısı altındaki YPG ise Afrin‘in doğusunda El Bab yönünde bazı köyleri IŞİD’den aldı.
*** Bu ay en az kazanımı PYD’nin sağladığı, IŞİD’in kan kaybettiği, muhaliflerin ise Halep dışında bazı kazanımlar elde ettiği söylenebilir. Rusya desteğiyle Esad rejimine bağlı güçler ise Suriye’de en fazla ilerleme sağlayan taraf oldu.
ARALIK 2016 GÜNCEL HARİTA
Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları:



– BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun “Halep’te tahrip gücü yüksek bombalar kullananlar, savaş suçu işlediklerini biliyorlar.” dedi.
– ABD Dışişleri Bakanı, Rusya’nın Halep’teki saldırıları durdurmaması halinde Rusya ile yapılan anlaşmaları askıya alacaklarını açıkladı.
– PYD lideri Salih Müslim, dün ABD Dışişleri’nin “Kantonların birleştirilmesine karşıyız” açıklamasından sonra bugün Rusya’ya övgüler dizdi.
– ABD Dışişleri Bakanı Kerry Türkiye’nin uçuşa yasak bölge teklifi için ilk defa “Muhalif bölgelerde böyle bir plan uygulanabilir.” dedi.
– Irak’ta neredeyse ordu haline gelen Haşdi Şabi örgütü, Suriye’nin kuzeyinde PYD’ye karşı savaşacak milis gücü kurdu.
– Türkiye’nin Suriye’de düzenlediği ‘Fırat Kalkanı’ Harekatında toplam 10 şehit verildi.
– Halep’e gönderilmek üzere kentin batısında bekleyen BM yardım konvoyu, “Suriye veya Rusya’ya ait savaş uçakları tarafından” vuruldu.
– ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye’de Deyrizor yakınlarında rejime ait askeri üssü bombaladı ve 62 Suriye askerin öldürüldüğü açıklandı.
– ABD’nin Suriye’de rejim askerlerini bombaladığı Deyrizor’da, Suriye Ordusu’nun ABD’ye ait bir İHA düşürdüğü açıklandı.
– ABD ile Rusya, Suriye genelinde Kurban Bayramı’nın ilk gününde 12 Eylül’de, ateşkesin başlaması konusunda anlaştı ve ateşkes bir hafta sürdü.
– Fetih Ordusu ve Şam’ın Fethi Cephesi Komutanı ile birlikte üst düzey muhalif komutanlar, ABD’nin düzenlediği hava saldırısında öldürüldü.
– CIA Direktörü John Brennan, ”Silahlı grupların Şam ilerlemesini ve Esad rejiminin çökmesini istemiyoruz.” dedi.
– İsrail güvenlik servisi Şin Bet’in eski başkanı olan Avi Dichter, “Suriye’nin bölünmesi işimize gelir fakat Hizbullah güçlenmemeli” dedi.
– IŞİD sınırdan temizlendi, Türkiye’nin aylardır planladığı Azez-Cerablus hattı birleşti.
– PYD’nin Afrin’den sonra şimdi de Menbiç’te, 16 yaş üstü kız ve erkekler için zorunlu askerlik uygulaması başlattığı bildirildi.
– Geçtiğimiz ay kuşatması kırılan Halep’in rejim saldırıları sonrası tekrar kuşatmaya alındı.

0 yorum:

Yorum Gönder